پیام خراسان

آخرين مطالب

درباره یکی از کهن‌سال‌ترین مزارع اطراف مشهد | رمزگشایی از خاطرات تاریخی مزرعه «زرگران» اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - شاید در میان مزارعی که روزگاری در اطراف شهر مشهد قرار داشتند و امروزه به بخشی از آن تبدیل شده‌اند، کمتر مزرعه‌ای را بتوان یافت که به‌اندازه زرگران صاحب سند و شواهد تاریخی باشد؛ اما عجیب اینجاست که این همه سند و اشاره به زرگران در متون تاریخی نتوانسته است گره از یک معمای تاریخی بگشاید و مکان دقیق این مزرعه قدیمی را مشخص کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
امروزه در برخی نقشه‌های مربوط به مشهد قدیم، حدود مزرعه زرگران را منطقه زیباشهر در حاشیه بولوار آزادی پنداشته و ثبت کرده‌اند؛ تصوری که چندان با واقعیت تطبیق ندارد و نمی‌تواند با بخش مهمی از اسناد موجود، ارتباط منطقی برقرار کند. مزرعه زرگران از دیرباز موقوفه حرم‌رضوی بود، اما در ادوار جدید، با گسترش شهر، به بخشی از مشهد تبدیل و به‌تدریج، موقعیت آن در میان اسناد پرشمار گم شد. 
هر‌چند‌که با بررسی دقیق سند‌ها می‌توان حدود این مزرعه را کشف و معرفی کرد، این مهم نیازمند دسترسی مناسب به اسناد تاریخی و پژوهشی جامع است که فعلا، به‌دلیل فقدان مجال، باید انجام آن را به آینده بسپاریم. در این نوشتار برآنیم که با بررسی اسناد در دسترس و انطباق آنها با شواهد تاریخی، معمای محدوده جغرافیایی مزرعه زرگران را تا حدودی حل و راه را برای ارزیابی و تحقیقات آینده باز کنیم و در ضمن، چشم‌اندازی از پیشینه تاریخی زرگران را پیش روی شما مخاطبان ارجمند قرار دهیم.
نامی که هیچ‌وقت تغییر نکرد قدیمی‌ترین اسناد موجود درباره مزرعه زرگران، تا‌آنجا‌که نگارنده جست‌وجو کرد، مربوط به دوره صفوی و عهد شاه‌عباس‌یکم است و نشان می‌دهد که نام مزرعه «زرگران» در گذر تاریخ دچار تغییر و تبدیل نشده است. مطابق این اسناد، مزرعه زرگران از مزارع آباد و معمور جنوب شهر مشهد بود و شهرتش سایر مزارع بزرگ این منطقه را هم تحت‌تأثیر قرار می‌داد، تا‌جایی‌که حتی در برهه‌ای از تاریخ، مزرعه مشهور «الندشت» را بخشی از مزرعه زرگران دانسته و از آن با نام «الندشتِ زرگران» یاد کرده‌اند.
این موضوع را می‌توان در برخی سند‌های موجود در مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی دید، چنان‌که در سند شماره‌2/32157، مربوط به سال‌1041 قمری و عهد شاه‌صفی‌صفوی، می‌خوانیم: «مزرعه الندشت زرگران، از قرار قبض به تاریخ شهر رمضان سنه‌1041، شرح رقم آنکه رفعت‌پناه توفیق‌آثاری مستوفی‌الملکی مبلغ 5 هزار و مبلغ چهل دینار رایج خراسان جهت قیمت تخم خربزه بذر مستدرک [(جبران‌شده)]منذلک بیچی‌ئیل مزرعه زرگران به موجب قبض آکاران [(برزگران)]مزرعه مذکوره از بابت متصدی دکاکین سرکار فیض‌آثار به اسم حاجی حسنعلی مستأجر دکاکین برات نویسند. مقررا به‌موجب برات به تاریخ شهر رمضان سنه‌1041.» 
با‌توجه‌به چنین اسنادی می‌توان دریافت که زرگران مزرعه‌ای بسیار گسترده بوده که وسعت و آبادی آن باعث مرکزیت یافتن این مزرعه می‌شده است؛ با‌این‌حال در ادوار تاریخی بعد، به دلایلی که نمی‌دانیم، زرگران موقعیت خود را از دست داد و در متونی مانند «طومار عادلشاهی» و «آثارالرضویه» صرفا به‌عنوان یکی از موقوفه‌های مشهور آستان‌قدس‌رضوی مورد اشاره قرار می‌گرفت و بعد‌ها در اسنادی مانند «کتابچه میان‌ولایت»، مربوط به دوره ناصرالدین‌شاه، اشاره‌ای به نام این مزرعه نشده است.
کاربری درآمد مزرعه «زرگران» دقیقا مشخص نیست که چه کسی و در چه زمانی مزرعه زرگران را وقف حرم‌رضوی کرد؛ لااقل با اسنادی که فعلا می‌شناسیم درک این معنا ممکن نیست؛ با‌این حال اسناد متعلق به مزرعه زرگران و کاربری‌های مربوط به درآمد آن، از دوره صفویه وجود دارد. 
همان‌طور که اشاره کردیم، قدیمی‌ترین اسناد زرگران مربوط به دوره شاه‌عباس‌یکم‌صفوی و سال‌1017 قمری است. یکی از این سندها، به شماره‌52727 و موجود در مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی، به تأمین مواجب نقدی «میرغیاث‌الدین محمد‌حسینی»، کتابدار کتابخانه آستان‌قدس، مربوط می‌شود که در ربیع‌الثانی‌1017‌قمری (تیرماه‌987‌خورشیدی) به وی پرداخت شده است. 
سند دیگر، قرارداد اجاره یک‌ساله یخچال وقفی مزرعه زرگران است که ظاهرا این یخچال با مزرعه الندشت مشترک بود. به غیر از این دو سند، اسناد دیگری هم وجود دارد که نشان می‌دهد درآمد مزرعه زرگران را در دوره صفویه برای تأمین مواد مصرفی آشپزخانه حضرتی (در اسناد: شیلان) مورد استفاده قرار می‌دادند (سند شماره‌53921 مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی). پرداخت دستمزد کارگران مزرعه زرگران نیز با درآمد همین مزرعه انجام می‌شد (سند شماره‌53250 مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی). 
اسناد دوره‌های بعد نشان می‌دهد که بخش عمده‌ای از درآمد مزرعه زرگران صرف پرداخت مواجب می‌شده است؛ مثلا مواجب «عبدا... بن‌محمدطاهر‌میراب» در ماه صفر سال‌1100‌قمری (آذرماه‌1067‌خورشیدی) (سند شماره‌62331 مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی) یا دستمزد «سفره‌چیان» آستان‌قدس در سال‌1038‌قمری (1007‌خورشیدی) (سند شماره‌31868 مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی) با استفاده از درآمد مزرعه زرگران پرداخت شد. بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که مزرعه زرگران به‌دلیل داشتن محصولات جالیزی، به‌ویژه خربزه مرغوب شهرت داشت (سند شماره‌44736 مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی).

پیام خراسان

«زرگران» در آینه تاریخ یکی از مهم‌ترین بخش‌های تاریخ مزرعه زرگران، تبدیل شدن آن به صحنه نبردی خونین در اوایل دوره اقتدار نادرشاه افشار است. سوم شوال سال‌1142‌قمری (اول اردیبهشت‌1109‌خورشیدی) افغان‌های ابدالی علیه نادرشاه و اقتدار وی شوریدند و مشهد را به فرماندهی «ذوالفقارخان» در محاصره گرفتند. 
«محمدمهدی استرآبادی» در «جهانگشای نادری» واقعه را چنین شرح داده است: «ذوالفقارخان با 8 هزار نفر از افاغنه آمده در زاویه خواجه‌ربیع باب نزول گشود و آغاز تاخت‌و‌تاز کرد. ابراهیم‌خان [ظهیرالدوله، برادر نادرشاه]خبر ورود ایشان را عرض نمود و پانزده روز هر روز پشت به‌قلعه داده کرّ‌و‌فر می‌کرد و این مقدمه در هنگامى که سنندج مقر کوکبه مسعود [نادرشاه]بود، معروض سده جلال گشت. 
مجددا در باب جنگ میدان تأکیدات بلیغه به‌عمل آمد و اعلام شد که به‌دستور از روى حزم و بیدارى مشغول خوددارى باشند، که ان‌شاءا... عنقریب رومیّه تبریز را از آن مملکت بیرون کرده، خود را به‌آن طایفه کم‌فرصت مى‌رسانم، مقارن وصول این جواب باقر‌خان نیز با چریک و تفنگچى بیرونى وارد ارض‌اقدس شده‌... به‌تحریک جمعى از هوا‌خواهان مغرور، به تیزعنانى توسن طبع غیور، سپاه منصور را به‌برداشتن آذوقه سه‌روزه مأمور ساخته، در سمت کوه سنگین [(کوهسنگی)]با کوکبه رنگین، رایت جنگ افراخته، افاغنه نیز به‌محاربه پرداختند. در اثناى گیر‌و‌دار باقرخان که سرکرده تفنگچیان پیاده بود، زخم‌دار گشته، فوجى از پیادگان او که نوآموز راه و رسم جنگ بودند، دل از دست داده، روى برتافتند. 
ابراهیم‌خان با چند نفر اسب برانگیخته که ایشان را از راه گریز بازگرداند، تفنگچیانى که در پیش هنگامه ستیز و آویز گرم کرده بودند، حرکت او را محمول بر فرار دانسته، سررشته جنگ را از دست می‌دهند، لشکریان نیز خوددارى نکرده روى به‌شهرستان هزیمت مى‌گذارند و در آن روز سواره بسیار از مرکب هستى پیاده گردیدند و جمعى از پیادگان خود را به‌چاه و قنوات انداخته در ماتم مرگ خود لباس آبى پوشیدند. ابراهیم‌خان نیز در مشهد مقدس تحصن جست. 
آن واقعه در سیزدهم ماه محرم سنه‌1143 هجرى در سمت صحراى علمدشت و زرگران مشهد اتفاق افتاد. بعد از ظهور این سانحه حیرت‌انگیز، چون ابراهیم‌خان از خجالت حالت عرض نداشت. شاهزاده رضاقلى‌میرزا که در آن اوان دوازده‌ساله بود، این مراتب را به‌وساطت چاپار معروض خدمت خدیو کامگار ساخت.» این آخرین بار نبود که زرگران عرصه معرکه نزاع می‌شد. 
پس از این واقعه نیز به‌هنگام سفر جنگی نادرشاه به غرب ایران، گروهی به طمع چپاول اموال آستان‌قدس و به سرکردگی محمد قائنی، مشهد را در محاصره گرفتند، اما به‌واسطه رشادت جوانان مشهدی، نتوانستند به داخل شهر راه یابند. در این واقعه جمع زیادی از مدافعان شهر کشته شدند. محمدکاظم‌مروی در «عالم‌آرای نادری» می‌نویسد: «اگر دروب [(درهای)]شهر گشاده می‌شد، جماعت طاغیان متعاقب داخل می‌شدند. در آن روز قریب 4 هزار کس به قتل رسیده بودند و معدودی که بعدا توانستند داخل قلعه شوند، مجروح و زخم‌دار بودند.» این رویداد در اول محرم‌1143‌قمری (اوایل مرداد‌1107‌خورشیدی) اتفاق افتاد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/748757/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش مجلس در مورد حادثه انفجار معدن طبس؛ موارد تخلف مشخص شد

ناظرین مجلس در مجامع و شوراهای استانی انتخاب شدند

نام 900 نفر از رجال در گنجینه مفاخر اردبیل ثبت شد

حضور فعال فولاد خراسان در بیست و ششمین همایش بین‌المللی سالانه فولادسازان

فرش‌های ابریشمی که جای خود را به فرش‌های طرح ابریشم می‌دهند

هشدار نارنجی برای این 9 استان + جزئیات | احتمال نوسان برق

ناظران مجلس در شورای معادن 27 استان تعیین شدند+ اسامی

امروزه هیئت‌های مذهبی نقش بین‌المللی برعهده دارند

جمهوری اسلامی پشتیبان اصلی جبهه مقاومت/ جبهه مبارزه با صهیونیست به اقتدار و انسجام دست‌یافته است

قرارگاه مرکزی کمک‌های مؤمنانه در حوزه علمیه خراسان راه‌اندازی شد

رقابت شرکت های دانش بنیان در دومین جشنواره ملی سرآمد

برترین‌های دومین جشنواره ملی سرود آوای آدینه معرفی شدند

پرداخت تسهلات برای ایجاد واحد فناوری در معادن استان

خراسانی‌ها 2 میلیون مترمکعب آب کمتر از سال قبل مصرف کردند

شناسایی 800 نفر از خانواده طلاب کارآفرین در خراسان

شروع پاییز با جشنواره رکوردشکنی‌های رنگارنگ در فولاد خراسان

«جعفری‌آذر» عضو کمیته هماهنگی اشتغال استان‌ها شد

بیش از 26 هزار شغل در خراسان‌رضوی ایجاد شد

بارش‌‌های رگباری خراسان‌ رضوی را فرا می‌گیرد

عامل جنایت در پارک خطی بلوار پیروزی مشهد اعتراف کرد

علت انفجار مرگبار معدن طبس فاش شد | جزئیات گزارش مهم مجلس درباره انفجار معدن زغال سنگ

گزارش مجلس از قصورهایی که باعث فاجعه معدن طبس شد/ زمان 15 دقیقه‌ای برای نجات از دست رفت

وظایف وزارت بهداشت در حادثه معدن طبس به طور کامل انجام شد

در صورت رعایت آئین‌نامه ایمنی، حادثه معدن طبس رخ نمی‌داد

تاکید بر جهاد تبیین از سوی هیئات مذهبی کشور

مجلس امروز|از تقدیم لایحه بودجه 1404 تا قرائت گزارش معدن طبس

تحویل مسکن جانباختگان معدن طبس با تخفیف 50 درصدی و قسطی

99.8 درصد اعتبارات تملک دارایی‌های خراسان جنوبی جذب شد

اقداماتی برای اصلاح آئین‌نامه معادن در حال انجام است/ معادن بازرسی می‌شوند

قرائت گزارش مشترک کمیسیون‌های صنایع، اجتماعی و اصل 90 در خصوص حادثه معدن زغال سنگ طبس

وزیر صمت: آیین‌نامه معادن در حال اصلاح است

اجرای طرح سرشماری کشاورزی در 3587 آبادی خراسان جنوبی

3 قلو‌ها با هم به خدمت سربازی رفتند

بازماندگان معدن طبس تمکن مالی برای ثبت‌ نام مسکن را ندارند

ضرورت اصلاح مستمری خانواده حادثه‌دیدگان معدن طبس/ مکانیزه شدن معادن در دستورکار دولت باشد

آسمان خراسان جنوبی بارانی می‌شود

15 دقیقه زمان وجود داشته که این عزیزان از معدن طبس خارج شوند، اما یک اتاق فرمان وجود نداشته

اجرای طرح مسرت در خراسان جنوبی

معدن کاران خراسان جنوبی آمار خود را در سامانه کاداستر ثبت کنند

انفجار معدن طبس تقصیر کی بود؟

هشدار زرد ناپایداری‌ جوی در خراسان جنوبی

زیرساخت‌های لازم برای انجام پرواز های عمره در فرودگاه بیرجند فراهم است

جزئیات گزارش مجلس درباره علل حادثه معدن طبس

پروتکل ها و مسائل ایمنی در معدن طبس رعایت نشده است/ دستگاه های مربوطه به صورت جدی به مسئله معدن طبس ورود کنند

علت اصلی حادثه معدن طبس به روایت وزیر کار

مراسم ختم سراسری قرآن کریم در خراسان‌جنوبی

52 درصد معادن خراسان جنوبی غیرفعال است

اظهارات مهم یک نماینده درباره حادثه معدن طبس: 15 دقیقه زمان برای نجات کارگران بخاطر نبود اتاق فرمان از بین رفت

استخراج سالانه 48 میلیون تن از معادن خراسان جنوبی

حقوق دولتی معادن خراسان جنوبی بر اساس استخراج واقعی پرداخت می‌شود